Ons leven speelt zich af in een breed spanningsveld: We willen ruimte voor onze eigenheid, onze vrijheid, en zijn tegelijk afhankelijk van elkaar. Een goede balans tussen beide polen is niet alleen met wetten te regelen. We zijn, met name in deze coronatijd, ons des te meer bewust geworden dat ons leven zich afspeelt in dit spanningsveld.
Het vraagt altijd al, maar vooral nu, een spiritueel antwoord. De tweedeling is nu des te scherper. Het samenleven kan in deze situatie gevaarlijk zijn, ja zelfs het leven aantasten. Dan ligt of de eenzaamheid op de loer of voelen we ons beknot in onze vrijheid. We willen elkaar nabij zijn en mogen dat niet. In de zorg zetten mensen zich op allerlei manieren in om elkaar te helpen, soms met gevaar voor eigen leven. Wat is dan gerechtigheid? Wie komen er juist nu in de knel?
Heel veel vragen: de mogelijke antwoorden zullen we pas langzamerhand gaan ontdekken. Om juist nu, in deze coronatijd, vanuit spiritualiteit dieper te reflecteren op wat Samen-Leven kan betekenen, dat kan ons op weg helpen.