De Weg gaan met het labyrint

In de kloostertuin van Zenderen is een labyrint aangebracht; een labyrint is géén doolhof: in een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je jouw Weg. Het biedt de mogelijkheid van het begaan van een ‘innerlijke weg’, loslaten, ontvangen en toelaten. Op de weg naar binnen laat je los wat je achter je wilt laten. In het midden kun je dan nieuwe inzichten ontvangen. Samen maken we kennis met deze loopmeditatie en wisselen uit wat het voor ieder betekent.

Zaterdag 25 januari 9.30 – 11.30 uur
Karmelklooster Zenderen, Hertmerweg 46
Begeleiding: Frida Koopman of Paula Tielemans

Film en Spiritualiteit: Samsara

In het kader van het Jaarthema ‘Hart voor de Schepping’ kijken we naar de  film Samsara. De filmmaker Ron Fricke doorkruiste 5 jaar lang 25 landen en toont ons adembenemende natuurwonderen, godsdienstige ritualen, industrialisatie en massacultuur, beelden over overconsumptie en de relatie tussen mens en technologie. Kortom de hele rijkdom van de Schepping, hoe zij zich ontplooid heeft tot in onze tijd, in al haar pracht en rijkdom, maar ook in haar verwording. Een documentaire die je als kijker aangrijpt en ook dwingt naar confronterende scènes te kijken.

Na de film gaan we met elkaar in gesprek over onze eigen geloofsbeleving en onze plaats in de schepping.

Vrijdag 7 februari van 14.30 – 17.30  uur 
Karmelklooster Zenderen, Hertmerweg 46
Begeleiding Gerard Westendorp

Jan van het Kruis, Geestelijk Hooglied

Waar heb jij je verborgen
Geliefde, en mij liet je in zuchten achter?
Als het hert ben jij gevlucht,
terwijl je mij getroffen hebt;
jou naroepend was ik heen, en jij was gegaan.

De Spaanse mysticus Jan van het Kruis( 1542-1591) is een groot kenner van de diepten van de menselijke ziel. Daarom is hij ook een van de beste leermeesters voor mensen die zoeken hoe hun weg te vinden met God en Gods weg met hen. Geïnspireerd op het Bijbelse Hooglied beschrijft hij in het Geestelijk Hooglied de weg die een ziel gaat als zij geraakt is door de liefde van God. Op haar zoektocht in deze liefde wordt zij steeds meer uit haar beelden en ideeën over God weggetrokken, om uiteindelijk tot rust te komen in de Beminde. We lezen gedeeltes uit het gedicht en het bijpassende commentaar, om te ontdekken wat het kan betekenen voor onze eigen zoektocht.

Zaterdag 8 en 22 februari van 10.30 – 15.00 uur
Karmelklooster Zenderen, Hertmerweg 46
Kosten: € 20,- voor twee bijeenkomsten. (incl. koffie/soep.)
Begeleiding Hettie Berflo.