Glaskunst 100-jarig Carmel siert kloostertuin

Vorig jaar vierde Stichting Carmelcollege haar 100-jarig bestaan. Bij die gelegenheid werd bij het bestuursbureau in Hengelo en alle dertien Carmelscholen in het land een glaskunstwerk geplaatst van Annemiek Punt, dat de kernwaarden van Carmel verbeeldt. Donderdagmorgen werd in de tuin van het Karmelietenklooster in Zenderen het vijftiende en laatste object onthuld. “Als teken van verbondenheid”, aldus Karin van Oort, bestuursvoorzitter van het college. Een verbondenheid met een Orde, waarin de Zenderense kloosters momenteel volop in beweging zijn.

‘Kennis is maar de helft’, zei Titus Brandsma

In haar toespraak ging Van Oort (op de foto rechts) nader in op het bijzondere karakter van het honderdjarige Carmel. Een stichting die destijds door de Karmelieten werd opgericht en waarin Titus Brandsma de rol van secretaris vervulde. “Kennis is maar de helft, was zijn motto en dat staat vandaag de dag nog steeds overeind”, zei ze. “Op onze scholen gaat het ook over socialisatie en persoonsvorming. Over de ruimte, het aarden, beschermen en verbinden. Kenmerken die nadrukkelijk in het kunstwerk van Annemiek Punt – zelf oud-leerling van Carmelschool De Grundel in Hengelo – terug te vinden zijn.”

Daarna was het de beurt aan pater Hans Lansink, oud-docent van een Carmelschool in Dordrecht, om het fraaie object in de kloostertuin te onthullen. De ceremonie werd, in het bijzijn van de paters die nog in het Zenderense klooster wonen én een delegatie van de Stichting Carmel, afgesloten met het zingen van Flos Carmeli, het Latijnse ‘lijflied’ van de Karmelieten en tegelijk een lofzang op Maria.

Ter afsluiting van de feestelijke bijeenkomst ging Pater Huub Welzen, prior provinciaal van de Orde (op de foto links), daarna nog dieper in op de betekenis van het ‘Carmel-concept’, waarbij hij bijzondere aandacht had voor de relatie docent-leerling en hun onderlinge verbondenheid. “Net zoals het in het glaskunstwerk van Annemiek Punt is terug te vinden. Herkenbaar en met heldere en onderscheidene kleuren.”

Stichting Carmelcollege 100 jaar

Op 30 mei 1922 werd de akte getekend: de oprichting van Stichting Carmelcollege was een feit. Honderd jaar later merk je dat Carmel er nog steeds toe doet.

Er zijn maar weinig organisaties die hun honderdste verjaardag mogen vieren. Wat is het geheim om zo vitaal honderd jaar te worden? Een intrigerende vraag…

Karin van Oort en Fridse Mobach van het het College van Bestuur vertellen je in deze video wat de kracht van Carmel is. Dit doen zij op een bijzondere plek: bij het karmelietenklooster in Zenderen. De grondleggers van Stichting Carmelcollege.

Kijk je mee?