Dag Hammarskjöld was een politieke functionaris op een hoge post –  secretaris-generaal van de Verenigde Naties in een woelige periode van de koude oorlog (1953 – 1961). Hij vervulde deze functie op verrassende wijze: actief en creatief, standvastig en betrouwbaar. Zo leerde de wereld hem kennen.

Tegelijk leidde hij van jongs af aan een, wat je zou kunnen noemen ‘Godgewijd’ leven. Deze kant leerde de wereld pas kennen na zijn dood, via zijn geestelijk dagboek Merkstenen. Hij karakteriseert zijn aantekeningen als “een soort ‘witboek’ over mijn dialoog met mezelf – en God”.

In dit ‘witboek’ komt Dag Hammarskjöld naar voren als een mens die ooit is aangeraakt door God, en van daaruit wil leven, maar daarbij voortdurend zichzelf tegenkomt. Al gaande groeit in hem een belangeloze liefde en overgave. Hij weet zich een werktuig in de handen van God.

Wij lezen en overwegen deze ochtend enkele teksten uit Merkstenen. Mogelijk worden ze ook voor ons ‘bakens’, ‘merkstenen’ voor onze weg in deze gecompliceerde wereld.

Noteert u ook alvast 1 april (nee, geen grap). Dan zal Ad de Keijzer ons inleiden in de Johannes Passie van J. S. Bach. Tijd: van 10.00 tot rond 15.30. Entree € 5,-

Datum:zaterdag 4 februari
Tijd:van 10.00 uur tot rond 12.00 uur
Plaats:Gemeenschapsruimte Kasteelseplaats 4 in het centrum van Ravenstein
Begeleiding:Ans Bertens, lid van Karmel Nijmegen
Kosten:gratis, vrije gave
Extra informatie:Voor informatie, het aanbieden of aanvragen van vervoer uit Oss kunt u mailen naar stansligthart@gmail.com.
Vanaf NS station Ravenstein is het een kwartier lopen.

Elke week komen we “online” samen om na te denken over ons leven in het licht van onze sterfelijkheid. We doen dit aan de hand van mystiek filosofische teksten uit onze traditie o.a. Parmenides, Plato en Augustinus.

Data:Elke maandag
Tijd:19.30 u - 20.30 u
Plaats:Online vanuit je eigen huis
Begeleiding:Leon Teubner
Kosten:Geen
Aanmelden:leon.teubner@titusbrandsmainstituut.nl

Vanuit onze verbondenheid met de orde van de Karmelieten in Nederland lezen we dit jaar in “Boek over de eerste monniken” om al lezende oog te krijgen voor het tegenwoordig zijn van God in ons eigen leven.

Data:17 september 2021; 19 november 2021; 21 januari 2022; 4 maart 2022; 22 april 2022; 20 mei 2022; 17 juni 2022
Tijd:14.00 u- 15.30 u
Plaats:St Jozefkerk Oude Molenstraat 6-8 Oss
Begeleiding:Leden van Karmelkring Oss
Kosten:Vrije gave
Aanmelden:leon.teubner@titusbrandsmainstituut.nl

Iedere maand komen we samen om ons te bezinnen op onze relatie met God, met elkaar en al wat is. Dit jaar lezen we teksten uit de Preken van Meester Eckhart, een mysticus uit de 13e eeuw.

Data:1e Vrijdag van de maand
Tijd:10.30 u - 12.00 u
Plaats:Garnizoenskerk te Ravenstein
Begeleiding:Leon Teubner
Kosten:Vrije gave
Aanmelden:leon.teubner@titusbrandsmainstituut.nl

Elke dinsdagmiddag komen we met ieder die wil, samen rond het evangelie van de komende zondag We proberen ons geloof te verdiepen door met aandacht te luisteren naar de Schrift en naar de inbreng van elkaar.

Data:Elke dinsdag
Tijd:14.00 u-15.30 u
Plaats:Garnizoenskerk te Ravenstein
Begeleiding:Leon Teubner
Kosten:Vrije gave

Karmelkring Oss komt elke week bijeen in gebed. We zeggen een psalm, lezen het evangelie van de komende zondag en laten de woorden in stilte bezinken. U bent welkom om met ons mee te bidden. Na de dienst drinken we koffie of thee en praten we even na.

Data:Elke vrijdag
Tijd:16.00 u- 16.30 u
Plaats:Mariakapel St. Jozefkerk te Oss
Begeleiding:Leden karmelkring Oss
Kosten:Geen

Wekelijks komen we online samen om na te denken over ons leven in het licht van “de tijd en eeuwigheid”   We doen dit aan de hand van mystiek-filosofische teksten uit onze traditie: Parmenides, Plato en Augustinus.

Data:Zaterdagmiddag of maandagavond
Tijd:Resp. 16.30 u of 19.00 u
Plaats:Online vanuit je eigen huis (je ontvangt een link)
Begeleiding:Leon Teubner
Kosten:Geen
Aanmelden:leon.teubner@titusbrandsmainstituut.nl